Muziek(lessen)

Over Arthur

Arthur begon als 9-jarige met klarinet. Na enige drumlessen ging hij vanaf zijn 16de over op de saxofoon. Sindsdien bestaat zijn werk uit alles wat met de saxofoon te maken heeft: spelen, lesgeven, repareren, verkopen, ontwerpen.

Arthur heeft verder als solist opgetreden in het saxofoonconcert van Glazounov, klassieke recitals gespeeld met pianiste Emma Kusnetsova. Naast de vele werken die hij geschreven heeft voor orkest en kleinere bezettingen, maakte hij de muziek voor diverse tv-programma’s, speelde in de 1ste aflevering over de saxofoon van het Klokhuis. Ook zijn er diverse werken aan hem opgedragen. 

Momenteel werkt hij ook aan boek: the theory of music is so practical! 

Deze zomer speelt hij oa in NYC en Montreal.

 

Les bij Arthur

Wil je saxofoon of klarinet leren spelen? In de sfeervolle dansstudio aan boord van Zena rol ik de piano naar binnen en kan de les beginnen. In de mooie zaal met geweldige akoestiek en zonder buren tot last te zijn kunnen we er op los toeteren. Je waant je op de Titanic, maar dan veilig. Ik leer je op een efficiënte en speelse manier zo snel mogelijk vertrouwd te raken met je instrument. Nadat je enkele tonen gespeeld hebt kun je al je eerste liedje spelen. We werken toe naar begrip van je instrument en kennis van muziek om je een zelfstandig muzikant te maken. Ik leer je hoe je naar muziek kunt luisteren en hoe je songs die je mooi vindt op je instrument kunt leren spelen.

Voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar is het volgen van een 1 uur per week aan te bevelen. Voor zowel beginners als gevorderden (alle leeftijden) met enige zelfdiscipline is 1 uur per 2 weken voldoende, mits je natuurlijk regelmatig (bij voorkeur dagelijks) oefent.

Les en lestijden op afspraak.

Voor meer informatie neem contact op met Arthur.

Instrument huren of kopen?

Wil je een saxofoon of klarinet huren of kopen, dan kun je ook bij mij terecht. Ik reviseer en repareer ook saxen en klarinetten, dus ben van alle markten thuis. Huur van een instrument is op basis van huurkoop, dus na een aantal maanden is het instrument van jou tenzij je natuurlijk voor het eind van je huurperiode stopt. Op geleverde instrumenten zit 3 jaar volledige garantie, zelf toegebrachte schade uitgezonderd.

Voor meer informatie neem contact op met Athur.

Jazzclub: Archie’s Ship

Wil je samenspelen met professionele musici dan kan dat iedere woensdagavond, aan boord van Zena. Leerlingen zowel als profspelers spelen hier samen onder leiding van Arthur met een professionele band. Als je wilt spelen, kom dan met een plan. Bereid een stuk zodanig voor, dat je weet van toonsoort, stijl en vorm en hoe je het wilt uitvoeren. Gegarandeerd feest en muziekspektakel, waarbij je vrienden en familie kunt meebrengen. Een plek waar je zomaar oog in oog kunt komen te staan met beroemde jazzmusici.

Iedere woensdag! Aanvang 20.23h.

Wil je spelen in een big band?

Je kunt al heel snel meespelen bij de Oktopedians (www.oktopedians.nl) , een grote groep muzikanten van alle leeftijden, die iedere donderdag repeteren in zaal 100 (www.zaal100.nl ) van 20u tot 23u. Ook kun je daar de Oktomanians volgen (van 19u tot 20u, voorafgaand aan de Oktopedians) om je kennis van muziektheorie in praktijk te brengen.

 

De instrumenten van Arthur

Saxofoon
De saxofoon is mijn favoriete instrument. Het is niet heel erg moeilijk om saxofoon te leren spelen, mits je blijft oefenen natuurlijk!
Klarinet
De klarinet is een prachtig instrument met een zeer specifiek geluid. Binnen enkele weken kan je al een aardig deuntje spelen.
Reparatie & Restauratie
Naast zijn werk als docent repareert en restaureert Arthur saxofoons die hij ook verkoopt en verhuurt. Zijn voorliefde gaat uit naar de vooroorlogse Franse en Amerikaanse saxofoons.
caret-down caret-up caret-left caret-right
Send in the clowns

Ik heb ooit een leerling in 3 maanden ‘Send in the clowns’ leren spelen op basklarinet. Hij wilde dat spelen bij de verstrooiing van de as van zijn vader op zee. Behalve vanaf het allereerste begin leren klarinet te spelen moest hij ook leren zijn emoties de baas te zijn tijdens het droevige afscheid en leren zijn balans te bewaren op een kotter die dwars op de golven ligt op de Noordzee. Die missie is geslaagd.

Moose the Mooche

Marnix van der Tas (nu tenorist in de Jazz Juniors Unlimited olv Peter Guidi)) leerde op zijn 9de Moose the Mooche van Charlie Parker spelen volgens mijn methode van knippen en plakken. (klank 1 zoeken en in tempo op zijn plek spelen, dus aftellen en ‘toet’. Daarna speel je toon 1 om toon 2 te horen. Toon 2 zoek je op. Speel nu toon 1 en 2 na elkaar. Nu aftellen en toon 1 en 2 na elkaar spelen ‘in time’ enz. Ik kan hem nu zonder voorbereiding vragen het stuk te spelen en dat lukt hem nog steeds (6 jaar later).

Oktopedians

De belangrijkste pijler onder zijn werk als docent is het workshoporkest de Oktopedians, in 1972 door Herman de Wit opgezet, om muzikanten met veel of juist zeer weinig ervaring met de beginselen van improvisatie in diverse muziekstijlen kennis te laten maken. Spelen op het gehoor, waarbij notenkennis geen vereiste is; bladmuziek wordt hier niet gebruikt. Ook is de workshop openbaar, wat wil zeggen dat je je niet vooraf hoeft aan te melden, maar ook dat publiek de repetities op de donderdagavond mag bijwonen. Van de Oktopedians zijn vele filmpjes op www.youtube.com te bekijken.

 

Geschiedenis

Arthur gaf les op de muziekscholen van Almere, Capelle aan de IJssel en Amsterdam en als vervanger op tientallen muziekscholen door het hele land (oa Haarlem, Zaandam, Gouda, Kortenhoef, Hilversum, Bussum, Amstelveen, Monnickendam, Purmerend, Leiden, Den Haag, Drunen, Utrecht, Zaltbommel om er maar een paar te noemen). Aan boord van zijn zelf opgebouwde woonschip geeft hij saxofoon- en klarinetlessen. Ook in Voorhout heeft hij al ruim 10 jaar een lespraktijk. Hij organiseerde vele festivals wo de AMP Jazz 11-daagse in Amsterdam, Jazz behind the Beach in Zandvoort. Programmeerde ruim 20 jaar lang de concerten in café de Klepel in Amsterdam en tegenwoordig in Blend. Organiseerde sessies in café Neuf en café Oomstee (Zandvoort) Dulac (Amsterdam) Podium Mozaiek (Amsterdam) Badcuyp (Amsterdam) Muziekschool Amsterdam.

 

Momenteel

Nu is er een vaste sessie op de 3de zondag om 15u in barbistro de Haven in Vinkeveen; ook een podium waar alle muzikanten welkom zijn ongeacht leeftijd en niveau en de kans krijgen om met een professionele band op te treden.

Jaarlijks organiseert Arthur een zomerweek in Frankrijk waar een week lang driftig gemusiceerd wordt onder zijn leiding. Arthur speelt en speelde op diverse festivals in binnen en buitenland met eigen bands en als gastspeler in vele andere.

Zijn nieuwste cd: Aan de Amsterdamse grachten bevat naast eigen werk twee composities van Herman de Wit (mede-oprichter van het Bimhuis) en van Benny Golson en 2 Nederlandse stukken: Aan de Amsterdamse grachten en Telkens weer.

 

Ben je nieuwsgierig en wil je meer informatie? Mail dan met Arthur of bel hem op nr 06-129 387 73